"No es agradable estar solo con pensamientos lúgubres en el silencio blanco" (Jack London, The White Silence, 1899)

"Sí, el món ens ensenya a ser humils. Perquè vaig tornar d'aquell viatge avergonyit de la meva ignorància"
(Ryszard Kapuscinski, Viatges amb Heròdot, 2004)

1.5.08

Objectiu: Doble zero

Ja dura massa, el debat sobre el 0,7. Mentre mig món desenvolupat (des del punt de vista de l’opulència, però no de l’humanisme) fa veure que s’esforça en destinar més del 0,3 per cent del seu PIB a la cooperació amb els menys afavorits i mentre la Unió Europea es vanta de ser el principal donant del món (46.100 milions d’euros, el 0,38% del seu PNB, l’any passat), la realitat mostra que les desigualtats s’acceleren i que, en realitat, l’ajuda i els crèdits han decaigut.

Les donacions, les accions globals, les campanyes, els microcrèdits, la solidaritat internacional no serveixen de res si els països desenvolupats no les acompanyen amb mesures immediates per mitigar els efectes de la crisi planetària que ells mateixos estan provocant per l’especulació amb les primeres matèries i els recursos naturals: l’augment del preu del petroli encareix el transport de cereals i dispara el cultiu de biocombustibles, que a l’hora generen un crisi alimentària que, a moltes zones del planeta, s’agreuja amb els efectes del canvi climàtic i la manca d’aigua potable.

Una espiral tràgica que, lluny de deprimir-nos, ha d’abocar-nos a una aliança coordinada contra el col·lapse del Planeta. Si els barcelonins han sabut estalviar un terç de l’aigua que consumien al primer senyal d’alarma, prenguem-nos seriosament també, com a nostra, la crisi de la pobresa i la sostenibilitat. L’objectiu no és arribar al 0,7% en donacions, sinó al 0,0%, perquè voldrà dir que hem estat capaços de revertir l’espiral i generar riquesa allà on realment la necessiten.

[Publicat al diari AVUI / www.avui.cat/, a les pàgines +Cooperació, el 30 d'abril de 2008]

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi estic totalment d'acord amb aquest títol tant cervesero de Doble zero ;-) És una vergonya com una part tan petita del planeta com la que formen els països rics (o enriquits a costa d'altres) d'Europa i els EUA, Canadà i algun més dels que formem part del que anomenen Occident (no sé jo on posarem Austràlia, que des del nostre punt de vista i el nostre mapamundi està més a l'Est que ningú, però és Occident...) visqui tan bé i una immensa part del planeta visqui tan malament... Estic plenament d'acord amb l'article, només un matís: suposo que els crèdits als quals et refereixes i que han baixat són els no retornables perquè els retornables són un escàndol. El govern de la Generalitat, precisament, el que vol és donar crèdits reemborsables, fet que no contribueix en res al benefici del país receptor. En fi, que a veure si arribem al 0,0% de pobresa, al 0,0% de guerres, d'explotació, d'esclavatge, d'insalubritat i al 100% de pau, benestar, aliments, sanitat i felicitat per a TOTHOM sense que hagi de patir NINGÚ!