"No es agradable estar solo con pensamientos lúgubres en el silencio blanco" (Jack London, The White Silence, 1899)

"Sí, el món ens ensenya a ser humils. Perquè vaig tornar d'aquell viatge avergonyit de la meva ignorància"
(Ryszard Kapuscinski, Viatges amb Heròdot, 2004)

16.12.07

BAC! to the future

Barcelona will close this week its eight edition of the BAC! Festival. Free, fresh and really contemporary it has made a grateful effort to connect Art with our daily challenges in life. And this year our friends from La Santa have chosen the symbol of Babylon to gather a world of artistic proposals, visions, ideas and expressions to vindicate the city that is reinventing itself periodically. It couldn’t be otherwise: For the first time in humankind, more people are living in cities than in rural areas.

As Gigi, Juanjo and Juan describe it in the official programme of the Festival, “in this world of globalization, countries are identified by their cities as settings of the daily confluence of millions of people. Phenomena such as global migration, socio-cultural interaction, art, fashion, new technologies, gastronomy, alongside with a growing loneliness and depersonalization, have “fed” a new urban model based on an exhausting rhythm of life”.

These four weeks of activities and shows have been far from exhausting. If you have the chance, visit, before the 20th of December, the permanent exhibition at CCCB (Centre de Cultura Conteporània de Barcelona), where you’ll be able to rethink our contemporary world through the vision of international artists like the Japanese Ai Kijima and her embroideries, the black emoticons of Funny Fun With Guillaume (France), Mariana Vassileva’s a/v art and e-music (Bulgaria), Fran Meana’s “Paisaje con cámaras de seguridad” (Spain); how the artist Yamila Fontán (Argentina) reinvents the wheel –you will not see it, but feel it—at the sensual and intimate installation “Nocturna”, how Seb Janiak (France) created urban visions before the irruption of digital photography or how Rita Martorell vindicates casual cuisine. Of course, you’ll discover why “Arquitecture of density”, the urban landscape pictured by Michael Wolf (Germany, USA) in Hong Kong was chosen as this year’s BAC! Festival’s image.

Since 2003, after the USA and its allies invaded Iraq, Babylon lost its symbolism as first metropolis in History to become a daily evocation of chaos, occupation, destruction and culturicide. BAC! Festival, if understood, helps to restore the spirit of the first urbanites. It’s no surprise that this trip through our most recent contemporary art ends with the creation of a new symbolic currency, the “Euroafricans” and the chance for every visitor to design its own ideal urban space.

27.11.07

Valparaíso, seu del III Fòrum Universal de les Cultures

El Patronat de la Fundació Fòrum, presidit per l'Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha designat aquest vespre (26 Nov) la ciutat xilena de Valparaíso com a seu organitzadora del III Fòrum Universal de les Cultures. El comunicat oficial de l'Ajuntament de Barcelona, publicat per les agències EFE i Europa Press, diu així:

"El Patronato de la Fundación Fórum de las Culturas ha elegido hoy a la ciudad chilena de Valparaíso como sede de la tercera edición del Fórum de las Culturas, que tendrá lugar durante el primer trimestre de 2010.

El patronato, que se ha reunido hoy en Barcelona, considera que Valparaíso 'reúne las condiciones necesarias exigidas en el dossier de candidaturas: un claro compromiso de la ciudad con el desarrollo sostenible, el medio ambiente, la lucha contra la pobreza y la paz', según informa el Ayuntamiento de Barcelona en un comunicado.

Con motivo de la celebración de este acontecimiento, la ciudad de Valparaíso impulsará una serie de reformas urbanísticas, como la transformación de la antigua prisión en un centro cultural y de convención, un proyecto del arquitecto brasileño Oscar Niemeyer que ha 'regalado' a la ciudad chilena.

Durante la tercera edición del Fórum de las Culturas -la primera tuvo lugar en Barcelona y la segunda en Monterrey (México)- tendrá lugar el Congreso de la Lengua Española y se organizará el III Congreso de 'United Cities'.

El comité organizador del Fórum 2010 contará con la presencia de representantes municipales, encabezados por el alcalde, Aldo Cornejo, representantes de las autoridades regionales, del Gobierno de Chile, así como de la universidades, organizaciones empresariales y entidades ciudadanas".

Valparaíso agafarà el testimoni de Barcelona i Monterrey el 8 de desembre a la capital regiomontana, durant la clausura de la segona edició de l'esdeveniment.

La ciutat 'porteña' inscriu d'aquesta manera el seu nom a la llista de les ciutats organitzadores de grans esdeveniments el 2010, juntament amb Vancouver (Jocs Olímpics d'Hivern), diverses ciutats sudafricanes (Copa del Món de Futbol); Singapur, Bangkok, Torí, Moscou o Atenes (candidates als primers Jocs Olímpics de la Joventut) o la mateixa Barcelona, que serà seu dels Campionats Europeus d'Atletisme.

17.11.07

Desafecció irreversible?


Ara se'ns diu que el creixent sentiment de "desafecció" dels catalans és conseqüència del divorci entre ciutadania i política, com si les raons emocionals, culturals, lingüístiques i fiscals no hi tinguessin res a veure. Recordem les paraules del President Montilla a Madrid, davant d'un fòrum d'empresaris: "Estaría falseando la realidad si prentediera ocultarles el estado de ánimo colectivo que, en general y desde hace algunos meses, planea sobre Cataluña... Cabreo, recelo, escepticismo, pesimismo, que alimentan un poso de desafección y de alejamiento de la ciudadanía con respecto a la política (...) El Gobierno de Cataluña se ha impuesto el deber de revertir este estado de ánimo (...) Y entiendo que este mismo propósito ha de ser el de las instituciones del Estado si se quiere evitar un alejamiento de Cataluña que podría llegar a ser irreversible".

El mea culpa arriba tard i no serveix si aquests polítics que senten la fredor de la ciutadania no es posen davant dels problemes, deixen de tirar-se merda els uns als altres i busquen solucions tots plegats. Perquè la seva primera missió, per la qual van ser elegits, és administrar l'Estat, les Autonomies i els Ajuntaments i no fer mèrits i desmèrits per a les properes eleccions. Cal valentia i dir les coses pel seu nom. El gest de Montilla és un primer pas al front que pot ajudar a restaurar la confiança, tot i que semblava que prediqués al desert o l'escenari d'un cabaret, perquè o bé els mitjans de Madrid el val silenciar o no se'l van prendre seriosament.

Un altre discurs, encara més imperceptible però igual de sorprenent, ha tret de l'UVI la meva desafecció personal cap a la política. Es tracta de la intervenció de l'expresident Jordi Pujol a la tribuna del parlament israelià (Knesset) durant l'entrega del Premi Samuel Toledano, el passat 28 d'octubre. Pujol, que mai ha amagat la seva trajectòria sionista, els va espetar: "Per als jueus l'Estat d'Israel només es podia crear en aquesta terra, a Eretz Israel. No es podia crear a Uganda, com es va arribar a proposar, ni a Sibèria (a Biro-Bidjan). Ni eren finalment viables els assentaments del Baró Hirsch a Argentina (...) Però a Israel hi havia gent. Des de feia molts segles hi havia gent no jueva. També era la seva terra". I més endavant, va esgrimir Salvador Espriu per dir-los: “Fes que siguin segurs els ponts del diàleg i mira de comprendre i estimar les raons i les parles diverses dels teus fills”.

Sí, a Paletina hi ha i hi havia palestins i era i és la seva terra. Dit per un "amic" d'Israel sóna encara més "afectuós" per als palestins.

Val a dir que el parlament de Pujol davant de la Knesset conté també una cita profética: Com si anticipés el que hauria de ser uns dies més tard el conflicte diplomàtic espanyol més absurd des del Perejil d'Aznar --el "¡Por qué no te callas!"--, va i es treu del Talmud la solució a l'escalada dialèctica entre Madrid i Chávez: “Quan dos homes discuteixen, el primer que calla és el més digne d'elogi”. És clar que Pujol es referia a les quatre dècades de prepotència israeliana a Palestina des de l'ocupació de la Guerra dels Sis Dies.

Sempre s'ha dit que els presidents jubilats no tenen pèls a la llengua. Per això aquest atac de sinceritat no hauria de tenir tant de mèrit des del punt de vista polític, si no fos perquè el text íntegre del seu discurs es pot descarregar del web oficial de Convergència (http://www.ciu.info/fitxa_noticies.php?news_ID=11663) i no de "www.jordipujol.cat".

La "fidelitat" mostrada per Pujol cap al poble jueu li permet ser crític i discrepar fins i tot des de la tribuna de la Knesset. I encara que les seves paraules no van caure gens bé a Jerusalem, tornant cap a casa, Pujol va ser a temps de recollir a Madrid el Premi Senador Ángel Pulido, que la Federació de Comunitats Jueves a Espanya atorga als "amics" d'Israel. Una bona mostra d'"afecte" i fair play polític.

(Foto: Cementiri dels Màrtirs, a Jenin Camp, Palestina, 2005)

14.11.07

No jugamos como equipo

Dicen los expertos en productividad laboral que las reuniones de trabajo en equipo no deberían durar más de una hora y que, en ellas, deberíamos dedicar al menos unos 5 o 10 minutos al silencio, a pensar, a reflexionar, a crear. Vamos, que hablamos demasiado. Así que tomemos la que muchos ya han etiquetado como frase del año: el enfático "¡Por qué no te callas!" que el Rey de España le espetó al presidente venezolano Hugo Chávez durante una cumbre iberoamericana que debería haber trascendido por sus acuerdos en la lucha contra las desigualdades.

Pongámosla en el contexto de la productividad y la eficacia (y no en el de la educación, la diplomacia callada, el patriotismo, el populismo, las amistades peligrosas o las cumbres borrascosas): En política, en los medios de comunicación y, por extensión, en las tertulias de café (cuando las hay), se habla mucho sin escuchar. No hay diálogo, sólo monólogo. Hay pocos argumentos y mucho convencimiento por aluvión. Por eso, demos la bienvenida al "¡Por qué no te callas!" si eso nos va a permitir unos minutos de silencio, de reflexión, de creatividad, de soluciones, para empezar un diálogo constructivo, lejos de la descalificación constante, la mentira hecha verdad de tanto repetirla, de tanto framing.

El talante y la educación son, por definición, contrarios a la confrontación populista, por lo que nunca encontrarán una mesa de trabajo común. Dialoguemos, busquemos reglas del juego comunes: el mundo bipolar funcionaba en la guerra fría o la colonización, pero no en un mundo global, donde mil millones de personas viajan cada año y ven con sus propios ojos que todo no és blanco y negro, ni bueno ni malo. ¿Cómo no va a aumentar el escepticismo de la ciudadanía y su alejamiento de la política?

Pero claro, las leyes de la mundialización se acaban imponiendo y donde hace décadas hubiese habido una crisi diplomática, hoy se convierte en una separación temporal (¡como la de los Duques de Lugo!) por la presión mediática y del capital. Tiene su lado positivo.

Tampoco quedan grandes figuras políticas que nos hagan disfrutar con el jogo bonito en los congresos de diputados o las cumbres. Sólo alguna filigrana, una croqueta, bicicleta o espaldinha de vez en cuando, que no son suficientes para animar el ruedo democrático. Y si encima tienes un equipo plagado de talento como el Barça pero sus estrellas no juegan conjuntadas, pues eso, te estrellas.

Video-emotions in sports, a global trend


1.723 days before the opening ceremony of the 2012 Olympic Summer Games, London has unveiled the concept and design of it's Olympic Stadium. What's new? The scale of the project and the emotions behind: For the first time the "day after" has been integrated in a surprising video presentation of an 80.000 seats ephemeral venue.

The event took place only a week after the promotional film for Peace Through Sport received the “Special Award” as well as the “Guirlande d'Honneur” in the “Sports Adverts – Social & Commercial Advertising” category at Sport Movies & TV 2007 – the 25th Milano International FICTS (Federation Internationale Cinema Television Sportifs) Festival”.

The Peace Through Sport film was created earlier this year by Ghassan Koteit for the launch of the Peace Through Sport initiative in Amman, Jordan. Daniel Georr and Zeina Baysal from Promoseven and Intaj Production House, Lebanon, were behind the award-winning concept.

Thanks for reminding us that creativity can still serve the human values lying behind sport and add emotions to competition beyond the results, records and medals.

- Discover London's Olympic Stadium at the 2012 official blog:
http://www.london2012.com/blog/2007/11/07/
video-olympic-stadium-design.php

- The Peace Through Sport video can be downloaded by clicking on "PTS Advertisement" on the "Media Center" folder:
http://www.peacethroughsport.com

Enjoy them!

13.11.07

Pass it on!



“No challenge is too big”. This could be the Peace Through Sport Camp’s motto. Neither the red dust of Wadi Rum’s desert nor the long working group sessions at the Youth Hostel in Amman discouraged the participants. How could they? The majority of them arrived in Jordan after leaving behind --for just 10 days-- their shattered countries.

For this first pilot Camp, which is part of a worldwide peace initiative promoted by Prince Feisal al-Hussein, the organization selected 70 participants (including 25 women), between 18 and 61 years old, from different backgrounds (athletes, sports managers, aid workers, teachers, trainers…), different religions (Muslims, Hindus, Christians and Buddhists) and different conflicts (Afghanistan, Iraq, Lebanon, Palestine, Sri Lanka, Sudan).

The aim of the programme is simple: to bring together leaders of youth from divided communities around the world; to train and equip them with the know-how and tool to use sport to unite children from all sides of their divides. According to the organisers “Peace Through Sport has no answers to all major issues, but it can help to combat any divide, even if it’s violent or less tangible”.

Ahila, UNDP coordinator in Sri Lanka, believes in a cross community approach, where sport is used “to lower tensions and relieve stress”. Her project intends to target 1.000 schools in three years. She organizes friendly matches with mixed teams between children from the worst conflict areas affected by war and tsunami.

In Afghanistan, Maihan, an active basketball player, member of the Afghan Women Network and the Youth Parliament, wants to convince the ministries of Education, Youth and Sports to invest in peace-building activities at girls’ schools.

In conflict, especially if you are talented, the temptation to migrate is always strong. The Camp seems to have helped some participants to make up their mind. Abeer hesitated about staying in Palestine. She just came back from the United States, where she finished her studies, when she was offered a short time cooperation job. The last day of the Camp se decided to launch her own project. The same hesitation invaded Mace, the youngest participant, a tennis player from Baghdad who works for the local NGO Al-Amal (Hope) and applied for a scholarship in business management in France. Because of security (athletes and sports leaders have been the target of kidnappings and killings) she has not been able to enter a tennis court for a year, but she believes that values of sport, if well taught in schools, can help to improve the situation.

Abdallah lives in the border city of Nabatiyeh in South Lebanon, a few miles from Palestine. He just finished to rebuild his house, destroyed during the Israeli bombings last year. Volunteer at UNDP’s local branch, he dreams of opening his own football academy. Peace Through Sport will endorse him. Leaving Nabatiyeh is out of mind: “We have to build on the younger generations, the same way we are rebuilding our houses on the place we have been living for ages. Some of my neighbours have seen their homes reduced to ashes four times”.

“Peace making and peace building is different”, says Paul, who defines himself as an “athlete and peace builder”. “When war comes to an end, the challenge becomes normalization of life. Sport is a tool, not competitive, not violent, to sustain peace”. Paul has plans to organize basketball, tennis, table tennis, volleyball and handball schools in the southern region of Bor.

Jordan participated in the Camp with a delegation of eight peacekeepers that, after completing their training, will in turn train thousands of soldiers going on missions to Eritrea, Ivory Coast and Haiti in the next months. Colonel Iyad, a mechanical engineer who has been deployed in UN peacekeeping operations in Vukovar (Croatia) in 1996 and Mazar el-Sharif in Northern Afghanistan, will promote a specific training on peace through sport in the Armed Forces Academy.

The baton is changing hands. Pass it on!

8.11.07

Peace Through Sport


Dear friends,

I've many stories in my knapsack waiting to be shared with you. Last week took me to Amman, where I had the privilege to attend the pilot camp of the Peace Through Sport project, promoted by Prince Feisal al-Hussein, who managed to gather peace & sports leaders from Afghanistan, Iraq, Palestine, Lebanon, Sri Lanka, Sudan and some peacekeeping troops from Jordan. For those who felt that my last article was a bit too pessimistic, I can tell that those 70 heroes, or “peace pioneers” like they called themselves, gave me some fresh hope!

Full story will follow soon. Stay tuned!

28.10.07

La Paz es un lujo


“Mire, yo vivo en Europa y vivo en paz, y soy consciente de que eso es un lujo. Pero eso de la civilización occidental es el mayor ‘bluff’ que nos han contado. No hay civilización. Tú te vas a París, y todo es maravilloso, la ciudad de la luz, del amor, de la alegría. Vale. Pero si cortas la luz en toda la ciudad, y los supermercados y los hospitales se quedan a oscuras y sin funcionar, ya verás lo que tarda la gente en matarse entre sí. O sea, que si todo va bien no es porque la gente sea civilizada, sino sencillamente porque no tiene hambre”. (Marjane Satrapi; Rasht, Irán, 1969; ilustradora y realizadora de ‘Persépolis’, la película de animación que cautivó al Jurado del último festival de Cannes y que ha levantado las iras del régimen de Ahmadineyad - El País 26/10/07).

La semana nos ha dejado algunas pistas de lo cara que se ha puesto la Paz de la que nos habla Marjane. Así, la Paz en mayúsculas, entendida no sólo como la ausencia de guerras, sino como la celebración de una vida digna, en libertad, equidad y justicia, sin miedo, en un entorno habitable y sostenible. Esa Paz, en bolsa, cotizaría menos que las acciones de Vueling, pero tampoco se podría pagar aunque se tuvieran todos los euros y barriles de petróleo del mundo. Vamos, que no interesa. No Marjane, no es que los humanos tropecemos siempre con la misma piedra bélica por culpa de nuestra memoria, es que la guerra, los conflictos (sociales, ambientales, financieros), el miedo y el chantaje, son muy rentables. Lo ha vuelto a recordar Al Gore: con una semana de lo que se gasta el Pentágono en Irak se podría financiar una campaña global eficaz contra el cambio climático.

Pues mira, Marjane, en Barcelona ya se ha ido la luz, se hunden las vías de los trenes y se paga a 6.000 euros el metro cuadrado de piso nuevo o de segunda mano (da igual), cuando la mitad de los consumidores son ‘mileuristas´. Y aunque parezca increíble, seguimos resignados y no nos movilizaremos hasta que caiga la Sagrada Familia.

Para colmo de resignación --indignante y lamentable resignación—la escena de nuestra flamante ministra de Vivienda, Carme Chacón, impasible al lado del presidente del G-14, Fernando Martín, mientras este amenazaba con despidos de inmigrantes si nos negamos a seguir pagando los ladrillos a precio de oro: “En dos años, el precio de los pisos volverá a subir de forma vertiginosa por el estrangulamiento de la demanda si no se agilizan los plazos para tramitar los planes urbanísticos (…) Se calcula que por cada vivienda que se deja de construir, se pierden entre 2 y 2,4 puestos de trabajo. Los primeros que irán al paro serán los inmigrantes, lo que provocará importantes conflictos sociales” (sic, en El País 25/10/07). Y os preguntaréis qué es el G-14: pues no se trata de la ampliación del Grupo de los países más industrializados del mundo ni de los 14 clubes de fútbol más poderosos de Europa (aunque el imperio de los especuladores del ladrillo está muy vinculado al deporte “rey”); estamos hablando de las 13 constructoras más importantes de España y de la asociación de promotores madrileños. Por cierto, que Martín fue presidente del Real Madrid, sillón que pretendía también Juan Miguel Villar Mir, presidente de la constructora OHL, responsable de la chapuza –intencionada o no— que ha causado los 20 socavones en los túneles del futuro –y tan futuro-- tren de alta velocidad en su lento camino hacia Barcelona.

Recomiendo a Martín y a Villar Mir que se ofrezcan a Bush, Schwarzenegger y Barbara Streissand para reconstruir los miles de chalets de lujo que se están quemando en Malibú y San Diego. Si Dios que los creó no los junta, que lo haga el dólar y la especulación. (Ves Marjane, quizás sí tienes razón: un millón de evacuados en California y ningún disturbio. Será porque en Malibú no se pasa hambre. Fue muy diferente en Nueva Orleáns, donde la Casa Blanca abandonó literalmente a ciudadanos “de segunda” que no eran grandes contribuyentes de los republicanos… Me quedo con Sean Penn antes que con Arnold).

Todo esto y más mientras las Naciones Unidas celebraban el 62 aniversario de su Carta fundacional, el 24 de octubre de 1945. Siria ejecuta en la horca a dos delincuentes comunes y los deja colgando de la soga en pleno centro de la ciudad de Aleppo durante horas como escarmiento público; la misma ONU, junto con la Unión Africana, patrocina unas conversaciones de paz en Libia sobre el conflicto de Darfur (200.000 muertos y más de 2,5 millones de desplazados) boicoteadas por siete de las doce facciones sudanesas; mil expertos participan en un informe de 572 páginas (IV Informe mundial sobre el medio ambiente) en el que confirman que las especies se están extinguiendo 100 veces más rápido de lo previsto y que si no reducimos en un 50% los gases que producen el efecto invernadero antes de 2050 el cambio climático tendrá efectos irreversibles; los Príncipes de Holanda se tienen que querellar contra una “Asociación para la legalización de la pederastia” (sic) por colgar fotos de los herederos en su web; una ONG francesa es interceptada en el Chad por presunto tráfico de menores cuando fletaba un vuelo para 103 niños…

La última perla de la semana nos la ofrece La Reppublica, que se hace eco del proyecto de ley en Italia para poner bajo control periodístico y fiscal a todos los bloggers del país. ¡Si la moda se extiende yo invito al incendiario neocon en versión rojigualba Federico Jiménez Losantos y al demagogo Michael Moore para que sean los ‘padrinos’ fiscalizadores de nuestro blog!

(Foto: Con Lluís y dos estudiantes de arquitectura, en la plaza del Iman Jomeini de Ispahán, Irán, marzo de 2004)

25.10.07

Linguablog

Estimats amics,
Queridos amigos,
Dear friends,

Many suggestions to improve this blog are arriving from home and abroad. I will use them all, promised, specially the ones regarding the use of other languages to make it more accessible to broader audiences... Don't hesitate to post your comments! Best regards.

Os prometo también algunos artículos en español... A cambio, espero que no os cortéis con vuestros comentarios! Un fuerte abrazo,

Hasta pronto, Fins aviat, See you soon, Biss bald, À bientôt, Vidimo se...

Eric

PS: Un guiño a los amigos de Linguamón - Casa de les Llengües de quienes he tomado prestada la licencia del título / My suggestion to bloggers interested in how Catalan and 6.000 languages in the world are surviving in the net: visit www. linguamon.cat !

24.10.07

Xenofòbia + impunitat = feixisme


La tensió social està pujant. És una evidència com el canvi climàtic, que només els que tenen cosins científics posen en dubte per sobre de dècades d’estudis, un tardà pla d’acció de les Nacions Unides i un Nobel de la Pau. Estem emparats per una aparent bonança econòmica, per una memòria històrica reprimida, una transició mal tancada, un paraigües europeu que no posa fre a les ambicions dels Estats-nació i una crisi humanista que està anestesiant qualsevol forma de pensament. La llei del mercat sense escrúpols s’està imposant al sentit comú.

I el pitjor de tot és que aquesta tensió no només es visualitza al Congrés de Diputats, a les tertúlies radiofòniques o als debats televisius. És viva al carrer, als blocs, als xats (us convido a llegir les bestieses que s’arriben al llegir als comentaris de les notícies esportives de www.elmundodeportivo.es, per exemple), als taxis, a les cues de les llançadores que intenten tapar els forats de l’AVE, als telèfons d’atenció al client de Fecsa-Endesa o Telefònica, a les finestretes de les entitats de crèdit (ara ja no són finestres, sinó pulcres i amables taulells, perquè els bancs i caixes ja no operen amb diners sinó amb els deutes dels consumadictes) i també als vagons dels trens.

Un país on els treballadors qualificats es permeten el luxe de rebutjar feines després d’haver signat contracte; amb 50 milions de visitants anuals (el segon país del món en nombre de turistes només per darrera de França); considerat El Dorado pels homes de negocis de mig món a causa de la nostra qualitat de vida; refugi de mafiosos i especuladors per la permissivitat de la justícia; i, també, terra d’acollida de negres ànimes en pena amuntegades en pasteres abocades als capricis de les corrents de l’Estret i els alisis de les Canàries; ha de patir, per força, tensions socials que potser encara no estem educats per pair. Sobre tot perquè ja fa moltes legislatures que l’educació ha perdut el rumb, ha abocat els joves a una desmotivació (o vida massa fàcil) evident i intenta compensar la derrota de les Humanitats amb assignatures de ciutadania.

No és estrany llegir frases xenòfobes als treballs d’alumnes que arriben a la facultat, i tampoc sembla destorbar ningú que un animal insulti, pegui i vexi una menor, a plena llum del dia, en un tren ple de gent impàvida, sense por a les càmeres que ens han de protegir d’un nou 11-M, mentre parla per telèfon mòbil. Aquest individu va ser reconegut i detingut, però torna a ser al carrer. La sensació d’impunitat de l’agressor i d’indefensió de la víctima (ella sí que ha decidit no sortir més al carrer!) pot provocar que, a la llarga, tots dos (o qualsevol altre en situacions similars) es prenguin la justícia per la mà. A l'igual que el consumidor estafat decideix apel·lar a una rebel·lió fiscal, una obertura de peatges o una vaga d’abonaments als serveis.

Ho deia fa uns dies a Barcelona el pensador George Steiner, autor d’Una idea d’Europa: “Els joves europeus estan massa preocupats per fer diners”.

I ara vivim molt bé, però què passarà quan ens esclati la bombolla als nassos? A qui culparem de la crisi? Qui se n’aprofitarà dels discursos populistes? Sabrem mantenir la calma? Aconseguirem tenir el cap fred davant de les provocacions? Reaccionaran els polítics i els mitjans de comunicació amb responsabilitat? Els nostres veïns europeus miraran cap a un altra banda, com van fer el 1989 amb Milosevic i Tudjman?

(Foto: Consumisme vs. Humanisme? : Màquina venedora de llibres a l’estació d’Atenes, maig de 2007)

22.10.07

Alô Alô Maria


Mai havia assistit a un espectacle on un sol artista, en aquest cas una artista, aconseguís posar en escena el concepte “interpretació” amb tots, absolutament tots, els seus matisos: [1. Explicar o declarar el sentit d’una cosa. / 2. Traduir d’una llengua a una altra. / 3. Explicar, encertadament o no, accions, dites o successos, que poden ser entesos de maneres diferents. / 4. Representar un text de caràcter dramàtic. / 5. Executar una peça musical, mitjançant el cant o els instruments. / 6. Executar un ball amb propòsit coreogràfic. / 7. Concebir, ordenar o expressar d’una manera personal la realitat. (no hi trobareu més definicions al diccionari!)]. Maria de Medeiros ho va brodar anit, a la sala Luz de Gas de Barcelona, en la presentació del seu disc A little more blue, homenatge a la poètica inconformista de Chico Buarque, Caetano Veloso i Gilberto Gil.

Més melancònica i càlidament embolcallada pel pianista francès Pascal Salmon, el baixista turc Emek Evci i el percussionista brasiler Edmundo Carneiro, Maria de Medeiros (sí, molts la recordareu al costat de Bruce Willis al Pulp Fiction de Tarantino) Interpreta (sic) les melodies dels seus ídols d’adolescència com si fos en una aula de l’Ecole Nationale Supérieure des Arts et Techiques du Théâtre de París: desxifra el pensament que s’amaga darrera de la passió dels “tropicalistes”; introdueix arrenjaments jazzístics per recitar i versionar la seva poesia hipnòtica en la llengua més pròxima del públic; accentua el dramatisme i la sensualitat de les escenes amb el llenguatge universal de la mirada i el gest, i amb quatre passes de samba sobre els seus talons d’agulla platejats ens transporta a les rues de Carnaval…

El disc fa un any que gira pels teatres de França, Portugal i Espanya, però són encara pocs privilegiats els que hauran gaudit del paper més sublim de l’actriu. Espero que ben aviat tinguem l’ocasió d’amirar-la de nou a la seva “altra ciutat”.

Trobo a faltar en l’mprescindible CD, una versió de Alô Alô Marciano, de Rita Lee i F. Carvalho, potser la peça del repertori que de forma més contundent ens ecorda que, “per variar, estem en guerra”, seguim en guerra, que abans d’ahir era la dictadura portuguesa, ahir la brasilera i avui desenes de guerres i repressions oblidades, però, sobre tot, la guerra contra una única visió del món.

Gràcies, Maria, per aquest homenatge a “l’esperit crític, amb sensualitat, gravetat i humor”; gràcies per actualitzar el tropicalisme inconformista i, sobre tot, per interpretar-te a tu mateixa. Gràcies per aquesta interpretació total.

Per admirar breument algunes d’aquestes melancòniques interpretacions o consultar l’agenda de concerts, biografia i filmografia visiteu www.mariademedeiros.net .

15.10.07

Un tret al cap i cobert amb un diari

Bagdad és notícia quan l'esgarrifosa xifra de morts diaris sobrepassa els 250 (cada vegada val menys la vida d'un iraquià!) o mor algun company de professió en exercici i aquest treballava per a un mitjà amb pedigrí. Saif Aldin era iraquià, però treballava per al Wahington Post. És la primera baixa del prestigiós rotatiu des que les tropes nord-americanes van envair l'antiga Babilònia el març de 2003. Saif Aldin ha mort executat d'un tret al cap amb la càmera de fotos a la mà. El cos sense vida l'han cobert amb paper de diari...

Llegiu l'article de Joshua Partlow i Amit R. Paley al Post d'avui (www.washingtonpost.com):

"Saif Aldin always came back -- from death threats, from beatings, from kidnappings, from detentions by American soldiers, from the country's most notorious and deadly terrain -- but on Sunday he didn't. The 32-year-old Iraqi reporter in The Washington Post's Baghdad bureau was shot once in the forehead in the southwestern neighborhood of Sadiyah. He was the latest in a long line of reporters, most of them Iraqis, to be killed while covering the Iraq war. He was the first for The Washington Post. (...) Residents of the neighborhood and Iraqi military officers at the scene said Saif Aldin was killed while taking photographs on a street where several houses had been burned. His wounds appeared to indicate he was shot at close range. His body was later observed lying on the street, covered with newspapers."

Nou periodistes que treballaven per a mitjans espanyols han mort en conflictes arreu del món des del 1980. Els que han tingut més sort continuen fent-ho perquè morts injustes com les de Bagdad no caiguin en l'oblit.

Us recomano una visita a la sala d'exposicions de l'Obra Social de Caja Madrid a Plaça Catalunya 9 de Barcelona on fins al cap d'any es pot veure "Batecs d'un món convuls": 10 mirades, cent imatges de reporters de guerra espanyols...

BombArt

“If you are looking for hell / ask the artist where it is / if you don’t find the artist / then you are already in hell” (Avigdor Pawsner, 1793 - Dean J. Toumin, 1993)

L’infern era Sarajevo i d’artistes se’n trobaven fins i tot entre les runes, als refugis, als petits cafès sota la llum de les llànties fetes amb llauna de l’ajut humanitari o als humits teatres a més de deu graus sota zero. Calia cremar la pota del piano Steinbeck o tota la bibliografia de Tito per poder escalfar una mica la galleda d’aigua glaçada. Un petit litre d’aigua per rentar-se els cabells i bullir les ortigues. Calia anar ben elegants i amb la panxa entretinguda per assistir a l’estrena de Tot esperant Godot amb Susan Sontag o al concert de Zubin Mehta amb els músics de la filharmònica que havien sobreviscut al primer hivern de setge.

Els naixements es disparaven (potser no és el millor verb) tant com la creativitat. L’hospital de Kosevo operava sense anestèsia i les bateries de camió que il·luminaven tímidament el quiròfan o mantenien les incubadores, alimentaven també els amplificadors dels nous grups de rock underground de la ciutat. Durant mil tres-cents trenta-cinc dies de setge, el millor antídot contra el feixisme, la neteja ètnica, el culturicidi, l’estrés post-traumàtic, el fred i la gana va ser l’Art. Si Moçambic és l’únic país del món que té un kalàixnikov a la bandera, la Bòsnia del 1992-1995 hauria de dur el violoncel de Vedran Smajlovic a la seva!

Diu Dzevad Karahasan que “una de les funcions bàsiques de l’art és la de protegir la gent de la indiferència, i l’home és viu mentre no es quedi indiferent”. En certa manera el concepte de resistència conté aquest matís: desplegar tota la creativitat humana per sobreviure i, òbviament, només una presa de consciència del perill de ser anihilat cultural o físicament fan que es disparin mecanismes de defensa creatius.

La paradoxa de Sarajevo és encara més sofisticada: es combatia la ignorància amb la indiferència. L’única manera de resistir al xantatge de la violència indiscriminada de l’agressor (que pretenia destruir la identitat d’una ciutat més multicultural que Toledo o Jerusalem –com bé recordava Richard Gere al Show televisiu de Letterman - bombardejant els seus símbols i minant la moral de la població) era contraatacant amb bombes d’indiferència, o amb indiferència davant les bombes. Fer vida normal a l’infern. Combatre el genocidi cultural amb art i creativitat. Els defensors no tenien tancs, però van crear galeries d’art contemporani, festivals de música i de cinema enmig del foc i les flames. L’art va ser més útil que una armilla antibales, però no va aconseguir aixecar el setge més llarg de la història d’Europa.

Art i guerra sovint s’alimenten. Òbviament, moltes de les grans creacions de la Humanitat no s’han produït necessàriament en temps de conflicte o per inspiració bèl·lica, però si entenem l’art com la representació creativa del sentiment que ens provoca una experiència vital, potser la guerra, com a expressió de les més baixes passions humanes, com a productor incontrolat d’adrenalina, esdevé una de les fonts d’inspiració artística més recurrents, passionals i universals.

Podríem parlar de l’art de la guerra (el domini de l’estratègia militar), de l’art en la guerra (inspiració per sobreviure), de la guerra per l’art (saquejos i expolis) o de la guerra de l’art (batalles pels drets d’autor o les audiències), però prefereixo parlar de l’art de la resistència, de la lluita per conservar el seu duh (en bosnià,ànima), aquest art més intangible que ens fa més humans i que no apreciem fins que la tragèdia és inevitable. El Cavall de Troia, Els Jocs Olímpics, El Quixot, un Arc de Triomf, la Rendició de Breda de Velázquez, qualsevol fortalesa medieval europea, el Guernika o la clàssica Batalla del Neretva de l’actor i director Veljko Bulajic no han de tenir més valor que el disseny dels estris de supervivència a Sarajevo.

Per què la creativitat s’associa a la mort o al record? Per què parlem d’immortalitzar un instant i no valorem aquella imatge fins molt de temps després d’haver-la captat? Karahasan ho explica mentre observa els danys que els projectils dels bombardejos sobre el barri de Marindvor havien causat al seu edifici el maig de 1992. Les bombes li van fer descobrir uns preciosos capitells quan ja era massa tard, perquè la metralla els havia escapçat: “Fins aleshores m’havia limitat a reconèixer casa meva, però en aquell moment la veia. Fins aleshores hi vaig viure, però en aquell moment la sentia i l’amava. Significa que m’estava acomiadant d’ella, que començava a convertir-se en un record, perquè el valor complert d’allò que trobem l’obtenim quan es muda d’aquest món al del record”.

La pregunta inevitable que se’ns planteja és si una regió tan castigada per les guerres com els Balcans, que ha enriquit la vella cultura europea amb les obres del Premi Nobel de Literatura Ivo Andric, de pintors com Afan Ramic, Mersad Berber, Safet Zec, poetes com Abdulah Sidran, dissenyadors com Trio, i cineastes com Emir Kusturica, Danis Tanovic (Oscar 2002 per No Man’s Land) o més recentment, Jasmila Zbanic (Ós d’Or a Berlin el 2006 per Grbavica), hauria estat tan prolífica i creativa sense tanta tragèdia. O, al revés, si hagués estat tan cobdiciada pels invasors sense la fama dels orfebres i artesans del carrer Kazandziluk, l’esplendor arquitectònic mestís de l’antic ajuntament, la Vijecnica (escenari de la recepció oficial de l’arxiduc Francesc Ferran abans del magnicidi de 1914) o l’emoció de les belles figures de la patinadora alemanya Katarina Witt, entronada al pavelló de Zetra, a Sarajevo, com la Nadia Comaneci dels Jocs Olímpics d’Hivern de 1984.

En nom de l’Art i la Cultura s’han invocat conquestes i genocidis, però també en la defensa de l’Art hi trobem algunes de les històries humanes més commovedores. La neteja ètnica als Balcans (“Allà on hi ha enterrat un Serbi és Sèrbia”) emana d’un Memoràndum redactat el 1986 a l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de Belgrad per la pressumpta persecució de la preeminent cultura sèrbia a algunes de les repúbliques exiugoslaves. Prenem-ne nota.

I ara que parlem de Babilònia, qui no recorda l’expoli del Museu de l’Iraq, a Bagdad, l’abril de 2003? Milers de peces van desaparèixer a plena llum del dia mentre els responsables del Museu esperaven la protecció de les forces invasores. Un altre error dels nois de Bush o una omissió intencionada? Mentre es volatilitzava el testimoni petri de la primera civilització urbana de la Humanitat, un grup de nou joves aconsegueix infiltrar-se al Museu i endur-se peces d’un valor incalculable, suficient per pagar una nova vida a l’estranger a totes les seves famílies. Se les van quedar, però per tornar-les un cop les autoritats iraquianes van recuperar el control del Museu.

Aquests joves “artistes”, com a amants de l’art, conscients del valor moral i identitari de les obres, del seu simbolisme com a testimoni de milers d’anys de resistència, van ser també víctimes de la creativitat que emana de les flames de l’infern.

Així com els ambientalistes creuen en l’efecte papallona de les petites accions quotidianes sostenibles per reduir els efectes del canvi climàtic, els resistents en un món amenaçat per la ignorància i el pensament únic no han de deixar de bombartejar (sic) els seus entorns amb grans dosis de creativitat, innovació, humiltat, esperit crític i bon humor. La guerra també es pot guanyar amb armes de creació massiva.

Aquestes són algunes de les reflexions que proposaré durant un dels debats "BAC_Bla" al Festival Internacional d'Art Contemporani de Barcelona_BAC2007_Babylon, que obre portes al CCCB el 26 de novembre. Per a més informació podeu consultar www.bacfestival.com

(Foto: Arc de Triomf després de la derrota: Bagdad, maig de 2003)

Veritat o mentida


Ara que el Nobel de la Pau 2007 per a Al Gore i l'IPCC ha posat de nou sobre la taula la proliferació de visions enfrontades del món (ambientalistes contra consumidors sense fre / bons vs dolents / neocons vs terroristes globals / Putin vs Bush / monàrquics vs republicats), com si intentessim reinventar una guerra freda que faci l'actualitat més previsible, potser és el moment de multiplicar les veus a favor de la diversitat, del dret a la discrepància, de la resistència contra el pensament únic, de la senzilla virtud de fer-se preguntes i bucar-hi respostes. Moltes les hi trobarem en el sentit comú, com reivindicava Eduardo Galeano durant el primer Fòrum, però tampoc cal que ens obsessionem si no les trobem de seguida, sempre i quan tinguem clar que coexisteixen la teva veritat, la meva veritat i La veritat, que podria ser la suma de les nostres veritats subjectives.

En homentage al Nobel de Gore, deixeu-me que reprodueixi aquí un aforisme de Mark Twain recollit a la versió impresa d'Una veritat incòmoda i que m'ha impulsat a escriure aquestes primeres reflexions en un bloc: "No és el que no saps la causa dels teus embolics, és el que dones per cert i no ho és". Vull posar el meu granet de sorra a la platja dels que encara no hem renunciat a fer-nos preguntes. És una invitació al debat. Sigueu benvinguts!