"No es agradable estar solo con pensamientos lúgubres en el silencio blanco" (Jack London, The White Silence, 1899)

"Sí, el món ens ensenya a ser humils. Perquè vaig tornar d'aquell viatge avergonyit de la meva ignorància"
(Ryszard Kapuscinski, Viatges amb Heròdot, 2004)

8.2.09

Fair[ey] play


Fairey no és Bansky, més aviat tot el contrari. L'artista londinenc de més catxet entre els graffiters manté viva la seva llegenda fugint d'estudi cada vegada que deixa una obra d'art als murs de mig món. En canvi, l'autor d'L.A., que va il·lustrar la campanya d'Obama amb la silueta "Hope"[una nova icona com el retrat que Korda va fer del Che?], ha decidit posar-se permanentment davant dels focus amb detencions, exposicions i performances. Dos models per al mateix fenòmen de masses i una constatació més que en l'era multimèdia tots els mitjans i estratègies de comunicació són complementaris (seguint amb la reflexió del paper del paper...): Banski i Fairey necessiten ídols, conflictes i murs per perpetrar les seves accions artístiques i generar debat, però davant l'acció de la "justícia" han de passar-se al web i les galeries d'art per perpetuar la seva obra efímera per definició.

Tangibilitat, immediatesa, visibilitat, llibertat i fair-play juguen i es creuen als móns real i virtual...

[+info a
http://www.elpais.com/articulo/gente/Detenido/hacer/pintadas/creador/retrato/azul/rojo/blanco/Obama/elpepugen/20090208elpepuage_1/Tes]

Detenido por hacer pintadas el creador del retrato azul, rojo y blanco de Obama:

Shepard Fairey, autor del famoso retrato azul, rojo y blanco del presidente estadounidense, Barack Obama, fue detenido en Boston el pasado viernes por realizar pintadas en la calle. La Policía asegura que firmó en varios lugares de Massachusetts Avenue y de Newbury Street y en otras zonas de Boston, según ha explicado un portavoz del Departamento, el agente James Kenneally.

Fairey fue detenido cuando se dirigía desde al Instituto de Arte Contemoráneo de Boston, en el que se disponía a inaugurar su primera exposición en solitario. Allí, más de 750 personas esperaban al artista, quien también iba a actuar como pinchadiscos.

El grafitero, oriundo de Los Angeles, se hizo famoso durante la campaña presidencial de Obama gracias a su retrato de Barack Obama modificado con el contraste al máximo y en los tres colores de la bandera estadounidese. El retrato titulado 'Hope' (Esperaza) está ya colgado en la Galería Nacional de Retratos de Washington.

Fairey asegura haber sido detenido en 14 ocasiones y están inmerso en una disputa judicial con la agencia de noticias The Associated Press, que le acusa de haber utilizado una fotografía de su propiedad para realizar el famoso retrato de Obama.

[Foto de Fairey d'AP publicada a El País i graffiti de la col·lecció Bansky extreta del seu web bansky.co.uk]

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això dels graffitis trobo que és un tema complicat... Alguns m'agraden, però d'altres els esborraria immediatament quan passo per davant de la paret on estan perpetrats -utilitzant mot emprat per tu al petit article- amb una goma Milan d'aquelles de tota la vida... En fi, un debat interessant... El retrat d'Obama m'agrada i crec que els d'AP fan una mica el ridícul demanant drets de la foto... Aquesta cara d'Obama i aquesta posició ha sortit mil vegades en mil fotos... No sé, filen massa prim, no? I ho dic jo, que sempre demano respecte i reconeixement per als fotoreporters.

Mireia FDEZ. ha dit...

Bones Eric, sóc la Mireia, la noia estudiant de Montblanc :)
Bé no sé si te'n recordes de mi, però ja t'he dit que volia llegir el teu blog i que et comentaria, i això és el que estic fent, i la veritat és que m'agrada la manera que tens de dir les coses.
i què me'n dius de les fotografies? són precioses, aquelles que tens en blanc i negre... no sé, t'inspiren una tranquil•litat i admiració al mateix temps, que costa de creure.
M'aniré passant molt sovint, això no ho dubtis :)

PS. El meu blog, no parla d’actualitat ni de política, parla de les meves notícies dites de manera una mica filosòfiques, espero que t’agradi.

Un petó.

drgonzo ha dit...

Rambla calling to the faraway town...