Fairey no és Bansky, més aviat tot el contrari. L'artista londinenc de més catxet entre els graffiters manté viva la seva llegenda fugint d'estudi cada vegada que deixa una obra d'art als murs de mig món. En canvi, l'autor d'L.A., que va il·lustrar la campanya d'Obama amb la silueta "Hope"[una nova icona com el retrat que Korda va fer del Che?], ha decidit posar-se permanentment davant dels focus amb detencions, exposicions i performances. Dos models per al mateix fenòmen de masses i una constatació més que en l'era multimèdia tots els mitjans i estratègies de comunicació són complementaris (seguint amb la reflexió del paper del paper...): Banski i Fairey necessiten ídols, conflictes i murs per perpetrar les seves accions artístiques i generar debat, però davant l'acció de la "justícia" han de passar-se al web i les galeries d'art per perpetuar la seva obra efímera per definició.
Tangibilitat, immediatesa, visibilitat, llibertat i fair-play juguen i es creuen als móns real i virtual...
[+info a
http://www.elpais.com/articulo/gente/Detenido/hacer/pintadas/creador/retrato/azul/rojo/blanco/Obama/elpepugen/20090208elpepuage_1/Tes]
Detenido por hacer pintadas el creador del retrato azul, rojo y blanco de Obama:
Shepard Fairey, autor del famoso retrato azul, rojo y blanco del presidente estadounidense, Barack Obama, fue detenido en Boston el pasado viernes por realizar pintadas en la calle. La Policía asegura que firmó en varios lugares de Massachusetts Avenue y de Newbury Street y en otras zonas de Boston, según ha explicado un portavoz del Departamento, el agente James Kenneally.
Fairey fue detenido cuando se dirigía desde al Instituto de Arte Contemoráneo de Boston, en el que se disponía a inaugurar su primera exposición en solitario. Allí, más de 750 personas esperaban al artista, quien también iba a actuar como pinchadiscos.
El grafitero, oriundo de Los Angeles, se hizo famoso durante la campaña presidencial de Obama gracias a su retrato de Barack Obama modificado con el contraste al máximo y en los tres colores de la bandera estadounidese. El retrato titulado 'Hope' (Esperaza) está ya colgado en la Galería Nacional de Retratos de Washington.
Fairey asegura haber sido detenido en 14 ocasiones y están inmerso en una disputa judicial con la agencia de noticias The Associated Press, que le acusa de haber utilizado una fotografía de su propiedad para realizar el famoso retrato de Obama.
[Foto de Fairey d'AP publicada a El País i graffiti de la col·lecció Bansky extreta del seu web bansky.co.uk]